JALÓN VALLEI / VALL DE POP

Door deze groene vallei rijd je van het ene dorpje naar het andere:  Lliber, Jalón, Alcalalí, Parcent, Murla, Benichembla en Castell de Castells. Mooie slingerende weggetjes tussen de wijngaarden, amandelbomen, sinaasappelbomen en olijfbomen.

Er zijn veel wandelroutes, Casa Miralejos ligt aan één van de vele wandelroutes. Vooral in het vroege voorjaar vanaf februari als de amandelbloesems in bloei staan, trekt dat veel wandelaars.

Een van de activiteiten die je in de vallei tegenkomt is klimmen. Voor klimmers is de vallei in trek, op minder dan 1 kilometer van het huis vind je al een klimwand.

Maar voor fietsers is het hier een eldorado. Er is een speciale horeca gelegenheid waar je met fiets naar binnen kunt en in Jalón zit een fietsverhuur met zeer professioneel materiaal. De kans dat je een profclub tegenkomt is goed aanwezig, want die trainen in dit gebied. De Col de Rates is een mooie uitdaging voor de getrainde fietser. Ook dit jaar komt de Vuelta weer voorbij.

Het klimaat van de Costa Blanca maakt het tot een fantastisch gebied voor golfers. Zij kunnen terecht bij de vele golfbanen in de omgeving bijvoorbeeld Club de Golf Ifach (Moraira-Calpe), Club de Golf Javea of Club de Golf la Sella (bij Denia).

Voor de minder sportieve vakantieganger is er ook genoeg te doen. Er zijn talloze terrasjes en binnen 20 minuten zit je op het strand.

Jalón is bekend om zijn witte wijn en zoete desertwijn Moscatel en Mistella, er zijn meerdere bodega’s om te bezoeken.

Op zaterdag is er een grote rastromarkt en farmersmarket  in Jalón en die trekt ontzettend veel bezoekers uit de wijde omgeving. Het is dan gezellig druk en heerlijk om daarna op een terrasje te zitten.

Ons eigen dorpje Lliber ligt vooraan in de vallei net 1 kilometer voor Jalón en telt circa 1000 inwoners. Het is een idyllisch dorpje met smalle straatjes en heeft een gezellig pleintje het Plaza Major, waar het heerlijk vertoeven is op een terrasje onder de bomen. Dit pleintje is op 10 minuten lopen van Casa Miralejos.

KUSTPLAATSEN

Denia is 30 minuten rijden vanaf Casa Miralejos. Een heerlijke stad om te flaneren langs de mooie jachthaven, te winkelen, het kasteel te bezoeken, de markt, naar het strand of lekker uit eten. Vanuit Denia gaat ook een ferry naar Mallorca en Ibiza.

Javea is 25 minuten rijden vanaf Casa Miralejos. Heerlijke stranden, haventje en hippe strandtenten. In het oude centrum is het gezellig zomers buiten op straat bij de restaurantjes te eten.

Moraira is 20 minuten rijden vanaf Casa Miralejos, een prachtige slingerweg tussen de bergen naar de kust. Het centrum van Moraira is gezellig druk in het hoogseizoen. Leuke winkeltjes, barretjes en restaurantjes en natuurlijk ook het strand.

Calpe is 15 minuten rijden vanaf Casa Miralejos en heeft een groot strand, heerlijk om te wandelen. Calpe is een oude spaanse badplaats met veel hotels en toerisme, voor elk wat wils. Het oude centrum is wat hoger gelegen, maar erg leuk om uit eten te gaan. De rots Phenon de Ifach markeert de kust van Calpe, heeft een wandelpad naar boven. Het is een sportieve tocht met adembenemende vergezichten.

Benidorm is 30 minuten rijden vanaf Casa Miralejos en is een van de grootste badplaats en van Spanje. Veel hoogbouw aan de enorme boulevard en dus ook kilometers lange zandstranden. Ook Benidorm kent een oud centrum met smalle straatjes, toeristische winkeltjes en tapastentjes.